Publikációk

3 ALTERNATÍVA, HOGY ELKERÜLJE A 10 MILLIÓS BÍRSÁGOT

A nemrég életbe lépett, 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról jogszabályban foglaltak szerint a nagyvállalatoknak két lehetősége van: energetikai auditot kell tartaniuk december 5-éig, majd azt négyévente meg kell ismételniük vagy megszerezni az ISO 50001 energiairányítási rendszerszabvány szerinti tanúsítást. Azonban, ha a sorok között olvasunk, több megoldási lehetőséget is találhatunk arra, hogy megfeleljünk az előírásoknak, és az energiahatékonyságunkat is javítsuk. Mutatjuk a részleteket!

Energetikai audit 4 évente

A leggyorsabb megoldás a jogszabálynak való megfeleléshez, azonban a költsége a megtérüléshez képest magas és az összes telephelyre, a cég minden területére kiterjedően el kell végezni, az audit eredménye alapján pedig csak beruházási javaslat útján érhető el költségcsökkentés. Fix költsége van négyévente, ráadásul ez az audit csak épületenergetikára vonatkozik, ami általánosságban a teljes energiafelhasználás 40 százalékát teszi ki. Érdemes számításba venni a fennmaradó 60 százalékot is, erre mutatunk alternatívákat a következőkben.

Energetikai audit és energiahatékonysági módszerek alkalmazása

A gyorsaság ténye miatt sokan választják majd a kötelezően elvégzendő energetikai audit lehetőségét. Önmagában ez még nem elég a cég energiafelhasználásának javításához, viszont támpontokat adhat a vállalat számára, amelyek alapján eldöntheti, hogy milyen energiahatékonysági módszereket érdemes alkalmazni az energiateljesítmény szisztematikus javítása érdekében.
Ha nem akarja elkötelezni magát ISO rendszertanúsító  felé, akkor is célszerű megismernie azokat az energia-hatékony módszereket és menedzsment eszközöket, amellyel beruházás és plusz invesztálás nélkül tudja javítani a cég energiateljesítményét.  
A Framework Hungary Kft. egy Magyarországon egyedülálló alternatívát kínál: az energiairányítási rendszer kiépítését az alapoktól kezdve, a kialakításon át a belső auditorok képzéséig – online, e-learning keretében.
Ez a modern tanulási forma nem igényel egyéb eszközöket, csak számítógépet és internetkapcsolatot, és egyéni időbeosztáshoz igazítható.
Számos letölthető segédlettel, megértést segítő videóval és képpel ellátott tanagyag járul hozzá, hogy bárki elsajátíthassa a szabvány szerinti rendszerek helyes kialakításának mikéntjét, vagy akár belső auditori minősítést szerezzen. A tudatosítást rendszeresen visszatérő önellenőrző tesztek biztosítják, végül pedig az ügyfelek letölthetik okleveleiket is. A javasolt módszerekkel 10%-os energia-megtakarítás is elérhető, ami egy nagyvállalat esetében lényeges megtakarítást jelent anélkül, hogy alternativak11épületenergetikai beruházást végzett volna.
Mivel a jogszabályi kötelezettségének az audit lebonyolításával a cég eleget tesz, így e célból nem szükséges ISO tanúsítvány megszerzése, azonban a szabvány alkalmazásával kihasználhatja annak előnyeit, ezzel elősegítve az energetikai audit költségeinek megtérülését. Bővebb információ: www.learn.framework.hu

ISO 50001 szabvány szerinti tanúsítvány megszerzése

A leggazdaságosabb verzió a jogszabálynak való megfeleléshez, ha kialakítjuk ISO 50001 szerinti működésünket, majd tanúsíttatjuk azt. Ebben az esetben kiválasztható, hogy a vállalat mely területeire fókuszálva szeretnénk kialakítani a rendszert (scope meghatározás, az energiairányítási rendszer vonatkozhat például csak a gyártásra), és a kiépítéshez nem kötelező energetikus bevonásával végzett audit elvégzése sem. Bár a rendszert fenn kell tartani, alkalmazásával az energiaköltségek szisztematikus - akár 25 százaléknak megfelelő - csökkenése érhető el, pár éven belül. A szabvány szerinti rendszer kiépítésével rövid- és hosszú távon is pénzt takarít meg a cég.

Melyiket érdemes kiválasztani?

A fentiek fényében tehát, aki nem sajnálja a pénzt, és gyorsan szeretne a jogszabálynak való megfeleléshez megoldást találni, annak az audit elvégzése nyújt majd megoldást. Aki emellett szeretne többet megtudni az energia-hatékony módszerekről, vagy ki akarják építeni az ISO 50001 szabvány szerinti irányítási rendszert, mindenképpen hasznos lehet a gazdaságos, rugalmas, kényelmes, és színvonalas - online tanulási forma. Aki költségeket szeretne megtakarítani, elkerülné az energetikus által végzett auditot, és fontos számára az energiahatékonyság, annak az ISO 50001 bevezetése lesz kifizetődő.

 

Kép forrása: http://www.earthtimes.org

 

Iroda:
H-1139 Budapest, Fáy u. 5. 
 
Telefon/mobil: +36203113838  
Fax: +36(1)700-2421  
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
időpont foglalás  calendar   

Copyright © 2011 - 2020 framework.hu. Minden jog fenntartva.
Weboldal üzemeltetője a FrameWork Hungary Kft.
adószám: 23280832-2-41

Adatvédelmi és Cookie tájékoztató

logo