Publikációk

Fontos határidő közeleg a nagyvállalatok életében

 
A magyar jogrendszerbe 2015. nyarán honosították az EU 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló irányelvét, amely az energiafelhasználás hatékonyságát, a tagállamok energiafogyasztásának csökkentését írja elő. Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerint a nagyvállalatoknak négyévente energetikai auditot kell végezniük. A törvény hatálya alóli mentességet csak a feltételeknek megfelelő, hiteles igazolással vívhatja ki magának a szerencsés nagyvállalat.
 
 
 
A cikk megjelent a profitline.hu oldalán 
620 61

 

Változás az energiahatékonysági törvényben

Bár az említett törvény értelmezésében és gyakorlati megvalósításában több kérdéses pont is van, a tavaly évvégén életbe léptetett, energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi CXCVI. törvénnyel újabb kötelezettség hárul a nagyvállalatokra.

 

Indul a nagyvállalatok energetikai regisztrációs hajrája

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 22. §-a alapján érintett nagyvállalatoknak minden év június 30-áig regisztrálniuk kell a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján. A regisztrációt első alkalommal 2016. január 20-áig kell elvégezni. A kötelezettség teljesítésének elmulasztása bírságot von maga után.
A regisztráció során a céges alapadatokon kívül, nyilatkozni kell a kapcsolódó vagy partnervállalkozásokról, illetve a törvény hatálya alóli mentességről is - amennyiben az értelmezhető.

Megjegyzés: mentesül a négyévenkénti energetikai auditálás kötelezettsége alól az a nagyvállalat, amely ISO 50001 szabványhoz illeszkedő tanúsított energiahatékonysági rendszert működtet, illetve az a kapcsolódó vagy partnervállalkozás is kikerül a rendelkezés hatóköréből, amelynek végsőenergia-fogyasztása nem éri el a nagyvállalat végsőenergia-fogyasztásának 5%-át.

A regisztrációt azonban akkor is el kell végezni, ha az érintett vállalat már eleget tett a törvény szerinti kötelezettségnek, tehát a regisztráció elvégzése független a már elvégzett energetikai audittól, vagy az ISO 50001 szabvány szerinti tanúsítvány meglététől is.

 

 

 

 

forrás: MEKH honlap, 2015. évi LVII. törvény, Kötelező energetikai irányelvek bevezetése Magyarországon (saját cikk) 

     
KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK
A KÖVETKEZŐ TÉMÁK IS ÉRDEKELHETIK
 
     
KÖTELEZŐ ENERGETIKAI IRÁNYELVEK BEVEZETÉSE MAGYARORSZÁGON SZÜKSÉG VAN ZÖLD CÉGEKRE MEGÉRI ZÖLDEBBNEK LENNI
2015.03. Piac&Profit
2014. Piac&Profit 2014. Piac&Profit