Publikációk

Újabb kötelezettség az energiatörvényben

Ismét változott az energiahatékonysággal kapcsolatos jogszabály: kötelező az energetikai szakreferens igénybevétele bizonyos, meghatározott energiafogyasztású vállalkozások számára. A cikk megjelent a Piac&Profit oldalán 

Az Európai Unió 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló irányelvét 2015. nyarán honosították a magyar jogrendszerbe, elindítva ezzel az energiafelhasználás hatékonyságának javítását és a tagállamok energiafogyasztásának csökkentését.

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerint a nagyvállalatoknak négyévente energetikai auditot kell végezniük vagy ISO 50001 szabványhoz illeszkedő Energiairányítási rendszert kell bevezetniük és tanúsíttatniuk. 2015-2016 években a nagyvállalatok egy jelentős része megtette a szükséges lépéseket a követelményeknek való megfeleléshez. (megj.: 2017. február elején megtartott Energiakonferencián számos nagyvállalat – például Waberer’s Zrt, Fornetti Kft., Schneider Electric, Extreme Digital Zrt. – prezentálta tapasztalatait az energiahatékonysággal kapcsolatos eredményekről.)

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény, illetve a 122/2015. (V. 26.) Kormányrendelet azonban ismét változott. A leglényegesebb kiegészítésként megemlíthető, hogy az energetikai auditálásra vagy ISO 50001 szabvány alkalmazására meghatározott korábbi határidő meghosszabbodott 2017. június 30-ra. Ez jó hír azoknak a nagyvállalatoknak, akik még nem léptek és kivárnak.

A másik lényeges változás, hogy kötelező az energetikai szakreferens igénybevétele 2016. december 21-től bizonyos, meghatározott energiafogyasztású vállalkozások számára. Ez már nem csak a nagyvállalatokat, hanem minden olyan gazdálkodó szervezetet is érint, amelynek a tárgyévet megelőző 3 évben az éves energiafelhasználásának átlaga meghaladja a 400 000 kWh villamos energiát, 100 000 m3 földgázt vagy 3 400 GJ hőmennyiséget.

Ez a kötelezettség tehát független attól, hogy milyen méretű a vállalkozás és független attól is, hogy a nagyvállalatok energetikai auditot végeztek vagy ISO 50001 energiairányítási rendszert alakítottak ki.

 

Mit csinál az energetikai szakreferens?

A végrehajtási rendelet részletesen és konkrétan megfogalmazza az energetikai szakreferens feladatait, alábbiakban röviden foglaljuk össze ezeket:

  • Szakmai megfigyelőként és tanácsadóként részt vesz a rendszeres energetikai auditálás lefolytatásában, valamint az ISO 50001 szabvány szerinti energiagazdálkodási rendszer kialakításában és működésének figyelemmel kísérésében.
  • Javaslatokat fogalmaz meg energiahatékony üzemeltetési megoldásokkal és energiahatékonysági fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban.
  • Elvégzi a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredmények kimutatásáról.
  • Tevékenységéről, illetve a szervezet energiafogyasztásának mértékéről havi jelentést készít.
  • A havi jelentések alapján a tárgyévet követő év május 15-ig a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredményekről összefoglaló éves jelentést készít, melyet május 31-ig a gazdálkodó szervezet honlapján közzétesz.
  • Ellátja az energiabeszerzéssel, energiahatékonysággal kapcsolatos feladatokat.

 

Mire érdemes figyelni energetikai szakreferens kiválasztásakor?

Téves értelmezésekkel ellentétben, fontos megjegyezni, hogy az energetikai szakreferens részt vesz ugyan az ISO 50001 rendszer bevezetésében és működtetésében, hiszen a szabvány szerint fontos feladatai vannak, mint energetikus szakember, de nem, mint folyamatszabályozási szakértő.

A piacon nagy a verseny, hiszen számos energetikai vállalkozás lát lehetőséget a törvénynek köszönhetően, az ár érték arány még igen széles skálás mozog. Célszerű ezért az energetikus kiválasztásakor tájékozódni releváns referenciáiról, arról, hogy megfelelő kapacitással rendelkezik-e a jól teljesítéshez, és hogy gazdaságilag mennyire stabil és megbízható.

 

Kohl Zsuzsanna
Ügyvezető
FrameWork Hungary Kft.
www.framework.hu

 

 

Iroda:
H-1139 Budapest, Fáy u. 5. 
 
Telefon/mobil: +36203113838  
Fax: +36(1)700-2421  
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
időpont foglalás  calendar   

Copyright © 2011 - 2020 framework.hu. Minden jog fenntartva.
Weboldal üzemeltetője a FrameWork Hungary Kft.
adószám: 23280832-2-41

Adatvédelmi és Cookie tájékoztató

logo