Publikációk

FONTOS HATÁRIDŐ KÖZELEG A NAGYVÁLLALATOK ÉLETÉBEN

 
 
A magyar jogrendszerbe 2015. nyarán honosították az EU 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló irányelvét, amely az energiafelhasználás hatékonyságát, a tagállamok energiafogyasztásának csökkentését írja elő. Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerint a nagyvállalatoknak négyévente energetikai auditot kell végezniük. A törvény hatálya alóli mentességet csak a feltételeknek megfelelő, hiteles igazolással vívhatja ki magának a szerencsés nagyvállalat.
A cikk megjelent a profitline.hu oldalán 

 

Változás az energiahatékonysági törvényben

Bár az említett törvény értelmezésében és gyakorlati megvalósításában több kérdéses pont is van, a tavaly évvégén életbe léptetett, energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi CXCVI. törvénnyel újabb kötelezettség hárul a nagyvállalatokra.

 

Indul a nagyvállalatok energetikai regisztrációs hajrája

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 22. §-a alapján érintett nagyvállalatoknak minden év június 30-áig regisztrálniuk kell a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján. A regisztrációt első alkalommal 2016. január 20-áig kell elvégezni. A kötelezettség teljesítésének elmulasztása bírságot von maga után.
A regisztráció során a céges alapadatokon kívül, nyilatkozni kell a kapcsolódó vagy partnervállalkozásokról, illetve a törvény hatálya alóli mentességről is - amennyiben az értelmezhető.

Megjegyzés: mentesül a négyévenkénti energetikai auditálás kötelezettsége alól az a nagyvállalat, amely ISO 50001 szabványhoz illeszkedő tanúsított energiahatékonysági rendszert működtet, illetve az a kapcsolódó vagy partnervállalkozás is kikerül a rendelkezés hatóköréből, amelynek végsőenergia-fogyasztása nem éri el a nagyvállalat végsőenergia-fogyasztásának 5%-át.

A regisztrációt azonban akkor is el kell végezni, ha az érintett vállalat már eleget tett a törvény szerinti kötelezettségnek, tehát a regisztráció elvégzése független a már elvégzett energetikai audittól, vagy az ISO 50001 szabvány szerinti tanúsítvány meglététől is.

 

 

 

 

forrás: MEKH honlap, 2015. évi LVII. törvény, Kötelező energetikai irányelvek bevezetése Magyarországon (saját cikk)

Iroda:
H-1139 Budapest, Fáy u. 5. 
 
Telefon/mobil: +36203113838  
Fax: +36(1)700-2421  
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
időpont foglalás  calendar   

Copyright © 2011 - 2020 framework.hu. Minden jog fenntartva.
Weboldal üzemeltetője a FrameWork Hungary Kft.
adószám: 23280832-2-41

Adatvédelmi és Cookie tájékoztató

logo