VILÁGNAP
ENERGIATAKARÉKOSSÁG

Az Energiatakarékossági Világnap legfontosabb célja, hogy előmozdítsa a felelősségteljes gondolkodást a helyes energiafogyasztás területén. Felhívja a figyelmet azokra a problémákra, amelyek hozzájárulnak a környezeti és gazdasági erőforrások kimerítéséhez, valamint olyan lehetőségekre, amelyekkel megfelelően kezelhetővé válnak az energiafelhasználási problémák.

Az Európai Uniónak nem véletlenül célja, hogy 20%-kal csökkentése az energiafogyasztást 2020-ig. Ez azt jelenti, hogy szükség van olyan intézkedésekre, amelyek elősegítik a hatékonyabb energiafelhasználást és megtakarítást. Az intézkedések elsősorban nemcsak a tömegközlekedés, hanem a feldolgozóipar és az építőipar területeit is érintik, ahol a legnagyobb megtakarítások érhetők el.

ISO 50001 SZABVÁNY
ENERGIAIRÁNYÍTÁS

Ezt a célt szolgálja a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet által közzétett ISO 50001 Energiairányítási Rendszerszabvány is, amely leírja a szervezetek helyes energiagazdálkodási gyakorlatát. Abban segít, hogy egy szervezet maximálisan kihasználja az energiaforrásait, hogy működését úgy irányítsa, hogy az energiával kapcsolatos döntések és eszközök a fogyasztás csökkentését szolgálják, energiaköltséget takarítva meg. Energia szempontú felülvizsgálattal azonosíthatók az energiatényezők és becsülhető a jövőbeni fogyasztás is. Az energiahatékonyság javításánál biztosítani kell olyan mérőrendszereket, amelyekkel igazolható a végrehajtott intézkedések eredményessége.
Ahol a fenntartási költségek jelentős hányadát az energiafogyasztás teszi ki (például szállodák vagy egészségügyi intézmények), látványos eredményeket lehet elérni. Jellemző, hogy azokat a területeket, ahol energiahatékonysági fejlesztéseket lehet tenni, gyakran elhanyagolják a szervezetek a beszerzési és tervezési döntések során. Így, a folyamatos energiahatékonyság javítása és a pénzügyi megtakarítások lehetősége gyakran kimarad.
A fogyasztás mérséklése, a rendelkezésre álló eszközök jobb kihasználásával vagy fejlesztésével is elérhető. Vezeték nélküli technológia alkalmazása, vagy automatizált rendszerek is hozzájárulnak az intelligensebb működés kialakításához. Ezek a megoldások lehetővé teszik azt, hogy a cégek felügyelni, kezelni és ellenőrizni tudják energiafogyasztásukat amellett, hogy változatlan módon biztosítható a mindennapi működés.
Lehet, hogy egy szervezet, stabil energiagazdálkodási rendszer szerint működik, amely eléri vagy meghaladja az irányelv követelményeit és nincs szükség átalakításra ahhoz, hogy megfeleljen az előírásoknak. A legtöbb esetben azonban biztosan meg fogja találni azokat a területeket, ahol javítani lehet, illetve azokat a megoldásokat, amelyeket a jelenlegi működésébe beillesztve, hozzájárulnak az energiafogyasztás csökkentéséhez és a működtetési költségek optimalizálásához.

A cikk megjelent a Piac&Profit oldalán is.
Írta: Kohl Zsuzsanna, ügyvezető
FrameWork Hungary Kft.