MÓDOSULNAK AZ ISO SZABVÁNYOK

Módosul a minőségirányítási rendszerre vonatkozó ISO 9001 nemzetközi szabvány. A változás hatással lesz azokra a magyar vállalkozásokra és szervezetekre is, ahol a szabvány szerinti minőségirányítási rendszert működtetnek. A szabvány jelenlegi tervezete felszámolja a vastagon nyomtatott dokumentációs kultúrát és a téves értelmezésből adódó rossz gyakorlatokat.
 
MILYEN
VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATNAK A CÉGEK?
A szabvány jelenlegi tervezete alapvetően olyan változtatásokat tartalmaz, amelyben a folyamatszemlélet meghatározóbb szerepet kap, illetve kockázatalapú megközelítés váltja fel azt a klasszikus helyesbítő - megelőző intézkedést, amelyet jelenleg a működés hatékonyságának javítására kell megfogalmazni. A felső vezetésnek aktívabb részvételére lesz szükség a minőségirányítási rendszer működtetésében és nagyobb hangsúlyt kell fordítani arra is, hogy hogyan határozzuk meg a minőségirányítási rendszer hatálya alá tartozó folyamatokat.
Ez ugyanis az egyik legfontosabb és egyben kritikus eleme a minőségirányítási rendszereknek.
A dokumentációk kezelésére és a minőségirányítási kézikönyvre vonatkozó előírások is változnak, felismerve az elektronikus megoldások alkalmazásának szükségszerűségét is. Emiatt a legtöbb cégnek át kell majd dolgoznia saját dokumentációs rendszerét.

A terminológiai pontosításokkal érthetőbb lesz a szabvány nyelvezete, így elkerülhető a jövőben az előírás gyakorlati megvalósításának túlgondolása vagy félreértelmezése. Az egyértelműsítések érintik a beszerzésekkel, beszállítókkal, illetve a termékkel, szolgáltatással kapcsolatos témaköröket is.

Ami ennél is fontosabb azonban az, hogy megváltozott a szabvány szerkezete és a szándék az, hogy a jövőben minden irányítási rendszerszabvány felépítése ezt a vázat kövesse. Így egyszerűbbé válik az irányítási rendszerek összehangolt és következetes integrálása, azaz könnyebb lesz több szabvány egyidejű alkalmazása.
 
MIKOR
LÉP ÉLETBE A VÁLTOZÁS?
A nemzetközi szabvány végleges verziója 2015 szeptemberében jelenik meg, tehát azok a szervezetek, amelyek szeretnék az új irányelvhez hangolni a működésüket, legkorábban jövő év végén kezdhetik meg az átállást.
 
 
A cikk megjelent a Piac&Profit oldalán is.
Írta: Kohl Zsuzsanna, ügyvezető
FrameWork Hungary Kft.