Ismét változott az energiahatékonysággal kapcsolatos jogszabály: kötelező az energetikai szakreferens igénybevétele bizonyos, meghatározott energiafogyasztású vállalkozások számára. A cikk megjelent a Piac&Profit oldalán 

Az Európai Unió 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló irányelvét 2015. nyarán honosították a magyar jogrendszerbe, elindítva ezzel az energiafelhasználás hatékonyságának javítását és a tagállamok energiafogyasztásának csökkentését.

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerint a nagyvállalatoknak négyévente energetikai auditot kell végezniük vagy ISO 50001 szabványhoz illeszkedő Energiairányítási rendszert kell bevezetniük és tanúsíttatniuk. 2015-2016 években a nagyvállalatok egy jelentős része megtette a szükséges lépéseket a követelményeknek való megfeleléshez. (megj.: 2017. február elején megtartott Energiakonferencián számos nagyvállalat – például Waberer’s Zrt, Fornetti Kft., Schneider Electric, Extreme Digital Zrt. – prezentálta tapasztalatait az energiahatékonysággal kapcsolatos eredményekről.)

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény, illetve a 122/2015. (V. 26.) Kormányrendelet azonban ismét változott. A leglényegesebb kiegészítésként megemlíthető, hogy az energetikai auditálásra vagy ISO 50001 szabvány alkalmazására meghatározott korábbi határidő meghosszabbodott 2017. június 30-ra. Ez jó hír azoknak a nagyvállalatoknak, akik még nem léptek és kivárnak.

A másik lényeges változás, hogy kötelező az energetikai szakreferens igénybevétele 2016. december 21-től bizonyos, meghatározott energiafogyasztású vállalkozások számára. Ez már nem csak a nagyvállalatokat, hanem minden olyan gazdálkodó szervezetet is érint, amelynek a tárgyévet megelőző 3 évben az éves energiafelhasználásának átlaga meghaladja a 400 000 kWh villamos energiát, 100 000 m3 földgázt vagy 3 400 GJ hőmennyiséget.

Ez a kötelezettség tehát független attól, hogy milyen méretű a vállalkozás és független attól is, hogy a nagyvállalatok energetikai auditot végeztek vagy ISO 50001 energiairányítási rendszert alakítottak ki.

Mit csinál az energetikai szakreferens?

A végrehajtási rendelet részletesen és konkrétan megfogalmazza az energetikai szakreferens feladatait, alábbiakban röviden foglaljuk össze ezeket:

Mire érdemes figyelni energetikai szakreferens kiválasztásakor?

Téves értelmezésekkel ellentétben, fontos megjegyezni, hogy az energetikai szakreferens részt vesz ugyan az ISO 50001 rendszer bevezetésében és működtetésében, hiszen a szabvány szerint fontos feladatai vannak, mint energetikus szakember, de nem, mint folyamatszabályozási szakértő.

A piacon nagy a verseny, hiszen számos energetikai vállalkozás lát lehetőséget a törvénynek köszönhetően, az ár érték arány még igen széles skálás mozog. Célszerű ezért az energetikus kiválasztásakor tájékozódni releváns referenciáiról, arról, hogy megfelelő kapacitással rendelkezik-e a jól teljesítéshez, és hogy gazdaságilag mennyire stabil és megbízható.

Kohl Zsuzsanna
Ügyvezető
FrameWork Hungary Kft.
www.framework.hu