FELKÉSZÜLÉS A
NYÁRI SZEZONRA

Az energiafogyasztás mérséklésében a környezettudatosság még mindig csak a második legfontosabb tényező. A vendéglátóipar és ezen belül a szállodaipar is az egyik legnagyobb energiafelhasználók között van, ezért már a kisebb energiafelhasználás is jelentős költségmegtakarítást eredményez. A kihívás nem véletlenül nagy ebben az esetben, hiszen ügyelni kell arra is, hogy az alacsonyabb rezsiköltség elérése ne okozzon változást a színvonalban és a vendégek kényelmében sem.

Az energiaköltségek csökkentéséhez részmegoldások helyett, átfogó megközelítésre van szükség, így a szálloda hosszú távra tervezett és folyamatosan ellenőrzött energiatakarékos működést tud kialakítani és fenntartani. Ehhez nyújt biztos alapot az ISO 50001 Energiairányítási rendszerszabvány, és egy olyan energiairányítási program, amely tartalmazza az alábbi fő lépéseket is:

Energia szempontú felmérés

Ha megvizsgálja, hol van a szállodában lényeges energia felhasználás és az milyen célból történik, akkor meg tudja pontosan határozni, hogy milyen fejlődést szeretne elérni. A vendéglátóipar és ezen belül a szállodaipar az egyik legnagyobb energia felhasználók között van. Ezért a meglévő energiafogyasztó eszközök kihasználtságát is célszerű megnézni. Ha csak a főbb rendszereket vesszük alapul, ennek javításával is szabályozható a szükségtelen túlfogyasztás. Energiát számtalan fogyasztási területen lehet megtakarítani, és megoldást jelenthet bizonyos tevékenységek, például a mosoda kiszervezése. Azonban látni kell azt is, hogy a szálloda milyen mértékben terheli, szennyezi környezetét, és hogyan jár el például a meg nem újuló természeti erőforrások vagy az üvegházhatású gázok kezelésénél is.

Az új energia hatékony fejlesztések bevezetése előtt rangsoroljon!

Az energia szempontú felmérés eredményeinek megfelelően meghatározhatók a további lépések: mit, milyen mértékben és hogyan kell megtenni ahhoz, hogy csökkentse az energiafelhasználást. Itt fontos, hogy megfelelő sorrendet állítson fel és mérlegelje a prioritásokat. Így elkerülheti annak a kockázatát, hogy rosszabb döntést hozzon a legújabb hóbort vagy egy ügyes értékesítő hatására. Azokat a területeket, ahol energiahatékonysági fejlesztéseket lehet végezni, kiemelten célszerű kezelni a beszerzési és tervezési döntések során. Ez azért is fontos, mert az egyre gyakrabban változó beszállítói piac, hatással van a működés minőségére, és a pénzügyi megtakarítások érdekében is célszerű rangsorolni, például az egyes hoteltermékek esetében, új gépek beszerzése során vagy rendszerek telepítésekor is. Az új megoldások eredményessége függ attól is, hogy azokkal, milyen szintű és fontosságú energiaköltség-megtakarítás érhető el, hogyan lehet hasznosítani a meglévő infrastruktúrát, és nem utolsó sorban, milyen tőke beruházások állnak rendelkezésre.

Az energiahatékonyság ellenőrzése és javítása

Ahhoz, hogy szállodája megfelelően kialakítsa saját rendszerét az energiahatékonyság irányítására és csökkenteni tudja az üzemeltetési költségeket, rendszeresen felügyelnie kell, hogy az intézkedések és fejlesztések elérték-e a céljukat, vagy javítottak-e a problémákon, és ennek megfelelően kell tovább lépni.

Az energiairányítási rendszer gyors és látványos változást eredményez, bevezetése egyszerű. Eredményes fenntartásához azonban a rendszer folyamatos felügyelete és működtetése szükséges.

A cikk megjelent a Gasztronómia-Szálloda-Turisztika oldalán is.
Írta: Kohl Zsuzsanna, ügyvezető
FrameWork Hungary Kft.